A Koronák és Hidak páratlan értéke abban a tényben rejlik, hogy a betegek elfogadják az ilyen típusú kezelést gond nélkül. Koronát és hidat  a saját fogak tartják, és nem fog "potlás" vagyis  kivehető fogsor. Híd nem csak visszaállítja a rágás képességét, hanem az esztétika és a hang funkciót is vissza adja. A koronákkal és hidakkal a rágás hatékony, mert a finomhangolás és a rágóizom rendszer érintetlen marad, és a fogorvos a rágó fogfelszínt pontosan és véglegesen újjáépíti. A hidak és koronák ragasztva vannak ezért nagyon tartósak is.

Mikor van szükség koronára?

Fogászati korona akkor kerül fel egy fogra ha szuvasodás vagy bármilyen külső behatás , esetleg hiányzó tömés vagy gyökérkezelés következtében meggyengült vagy sérült a fog. Ezzel nem csak a fogak megtartása válik lehetségessé, de eredeti alak,szín és forma is kialakítható.

Mikor van szükség koronára vagy hídra?

Javallatok koronákra lehet:

  • Újbóli gyengült bomlás és a kiterjesztett (műanyag) tömések,a meggyengült fogak helyreállítása és tartós védelme.
  • kopás (extrém rágás) vagy balesetben elvesztett
  • fejlődési rendellenességek
  • Tartó és a támasztóelemek (. Pl teleszkóp) részleges vagy teljes protézis;
  • a fogak elhelyezése és alakjuk formálása; esztétikai korrekciók.

 
A fogászati híd szükséges lehet:

Például a fog nem tökéletes fejlődése és a fogak elvesztése miatti, fogszuvasodás, fogágybetegség vagy baleset.

Részleges protézis


Akkor használunk részleges fogpótlást,ha valaki elvesztett annyi fogat hogy rögzitett pótlásokat nem lehet alkalmazni. Nagyon gyakran a megmaradt fogak száma nem elegendő egy rögzített pótláshoz (hídhoz) vagy a meglévő fogak annyira meggyengülnek (pl. fogágybetegség, csontsorvadás miatt), hogy ezek a fogak hosszú távon már nem bírnak el egy hidat. Ilyenkor a megmaradt fogakat felhasználhatjuk a kivehető rögzítésére. Minden ilyen fog kincs, hiszen egy jól elhorgonyzott és kellőképpen megtámasztott kivehető pótlás nagymértékben növeli a beteg komfortérzetét. Még egyetlen egy megmaradt fog is hatalmas előnyt biztosít a teljes fogatlan esethez képest. Sok esetben a betegek arról számolnak be, hogy rágás vagy beszéd közben észre sem veszik, hogy protézist hordanak.

Teljes kivehető fogsor

A fogazat elvesztésének következtében jelentős mértékben károsodik a rágóképesség, romlik az arc esztétikája, beszédzavarok jelentkeznek, s ez gyakran a munkaképesség csökkenéséhez vezet. A rágásképtelenség hátrányosan befolyásolja a tápanyagok kiválasztását is, megnehezíti az emésztést és ily módon elősegíti a gyomorfekély képződését. Az arckifejezés is jelentős változásokon megy keresztül: az orr és az állcsont körüli ráncok elmélyülnek, az állcsont előreugrik, az orr hosszabbnak tűnik. Sok esetben megváltozik a beteg családhoz, illetve a társadalomhoz való viszonya, sőt, ez pszichés gátlások kialakulásához is vezethet.A rágóképesség, az arc esztétikai és beszéddel kapcsolatos problémák könnyen áthidalhatóak egy teljes kivehető fogpótlás készítésével, amely tökéletesen visszaállítja a rágási, hangképzési és esztétikai funkciókat.